24.7.08

Σου γράφω ένα γράμμα...

«…Όχι πως θέλω να στο δώσω…Έτσι απλά για να μιλήσω λίγο μαζί σου…»!
Πόσοι και πόσοι δεν έχουν ταξιδέψει, ερωτευτεί, κλάψει , γελάσει, πονέσει…διαβάζοντας ή γράφοντας κάποιο γράμμα! Η δύναμη του γράμματος ήταν, είναι και θα παραμείνει μοναδική… Ένα γράμμα είναι τόσο διαχρονικό όσο και μια φωτογραφία!

Τα γράμματα ανά εποχές, έχουν δώσει παρηγοριά κι ελπίδα, σε πολέμους…., ανάσα και προσμονή, σε μακρινές αγάπες… κουράγιο και δύναμη σε ασθενείς και καταπονεμένους…

Στις γενικές σκέψεις που έκανα προχθές για το άρθρο μας…εδώ… σκεφτόμουν αλήθεια αν έχω κάνει καλά που πέταξα κάποια γράμματα του παρελθόντος… Ερωτικά βέβαια τα περισσότερα… Τα φιλικά…τα έχω κρατήσει!
Τη βλακεία της πράξεως μου (έτσι κατέληξα τελικά ανεξαρτήτως της αξίας του αποστολέα), ήρθε να επιβεβαιώσει και η άποψη μιας φίλης, που και αυτή πιστεύει, όπως μου είπε, στην συναισθηματική και διαχρονική αξία των γραμμάτων! Κάποια από αυτά βέβαια έχουν μείνει… Ίσως αυτά τότε… που «ξεκαθάριζα» τα «ξεθωριασμένα» να είχαν μεγαλύτερη αξία μέσα μου… Αλλά τέλος πάντων…

Αλήθεια τι αξία έχει να πετάξεις ή να κάψεις τα γράμματα του παρελθόντος όταν το ίδιο το παρελθόν δεν σου λέει πια τίποτα ή ακόμα χειρότερα το αντίθετο, δηλαδή δεν έχεις καταφέρει να αποκοπείς από αυτό! Κίνηση αλλαγής (απλά), κίνηση φόβου (για να μην κυλήσεις πάλι διαβάζοντας τα), κίνηση εγωισμού για να δείξεις ότι «το έχεις» το θέμα ή κίνηση αποφυγής καβγά με την επόμενη σχέση, αν πέσει στην αντίληψή της/του κάποιο από τα γράμματα του παρελθόντος που δεν ήσασταν μαζί! Άρα; «Για να τα κρατάς… τον/την σκέφτεσαι!».
Αυτά είναι τα λάθη…που σχεδόν όλοι τα έχουμε κάνει ή δεχτεί!

Το πρώτο μου γράμμα το είχα στείλει σε ηλικία 16 χρονών σε μια Αγγλίδα τουρίστρια, τη Nicole, από το Μάντσεστερ, που είχα «γνωρίσει» στη Ρόδο και μετά ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατήσω οριακά ζωντανή…την ανάμνηση! Το πανηγυράκι κράτησε για…2 αλληλογραφίες… Ναι…τόσο πολύ!

Τα πιο ωραία γράμματα όμως…τα περισσότερα και τα πιο αγνά… τα είχα γράψει στην Τ.! Η πρώτη μου αγάπη…η πρώτη που με έμαθε πως γράφουν γράμματα…πως τα διαβάζουν και τι «δύναμη» έχουν αυτά…!
Γράμματα σε card postal, γράμματα σε χαρτιά Lacta, γράμματα σε ατελείωτα άλλα χαρτιά και κάρτες… γράμματα σε τοίχους…!
Πριν λίγο καιρό δάκρυσα, διαβάζοντας ένα από αυτά… Ήταν από τα τελευταία…τότε… Δεν δάκρυσα τόσο για αυτά που διάβαζα…όσο για αυτό που είδα και θυμήθηκα…
Επάνω στο χαρτί… μουτζουρωμένες κάποιες λέξεις από δάκρυα που είχαν στάξει τότε γράφοντάς το… Θυμάμαι και γιατί…

Ωραία χρόνια… Ούτε κινητά… Ούτε sms… Ούτε e-mails… Ούτε facebook και μαλακίες… Αθώα χρόνια… Αυθόρμητες σκέψεις και στιγμές…

Τη «μαγεία» των γραμμάτων την έχουμε δει να ξεδιπλώνεται και σε πολλές ταινίες… Μια από αυτές…να… που πρόχειρα θυμάμαι… είναι το “Il Postino”! Μοναδικό!

Για τραγούδια τι να πούμε…; Άπειρα! Πόσοι και πόσοι έχουν εμπνευστεί και πόσοι τα έχουν τραγουδήσει…

Πόσο όμορφα θα ήταν να επικοινωνούσαμε ξανά όλοι μας με γράμματα… Μακριά από κάθε τι…άχρωμο και κενό που μας προσφέρει σήμερα η τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Ας θυμηθούμε πως είναι πάλι να ζεις… Όπως παλιά… Έτσι!

Ε; Τι λέτε; Το κάνουμε; Αλλά να τα κρατήσουμε αυτή τη φορά…!

«… Η ώρα πήγε 12…σ΄αγαπώ…όπως στις 11…στις 10…στις 8…»!

Γεια χαρά…

9 σχόλια:

Yannis Triantafyllou είπε...

«Η ώρα πήγε 12... σ' αγαπώ... όπως στις 11...»
τι μου θύμισες πρωινιάτικα βρε theoritike...
αλλες εποχές !!

τώρα SMS... t m kns?? lol... :{ :) :D και άλλα απρόσωπα σχετικά...

γι' αυτό οι παλιότερες γενιές ξέρουν να κάνουν γνωριμίες, ξέρουν να μιλάνε, να επικοινωνούν...

Ανώνυμος είπε...

και γραμμα να γραψεις, και αυτο απο τον υπολογιστή θα το κανεις, αφου πατησεις βεβαια και τον διορθωτή κειμένου για να μην κανεις και κανενα ορθογραφικό λαθος.

Theoritike εχω και γω πολλα γραμματα αλλα τα πιο όμορφα ήταν της μητερας μου όταν ήμουν στην Αγγλία το 87 (βεβαια καπου ανάμεσα ήταν και η επιταγή που το έκανε ακόμα πιο ωραιο το γραμμα)

Amiga είπε...

...μια παλιά φωτογραφία
κι ένα γράμμα ξεχασμένο
κάποιο όνειρο χαμένο
μου θυμίσανε ξανά.

Και στα χέρια σαν το πήρα
με λαχτάρα όπως πρώτα
άνοιξε του νου η πόρτα
και προβάλλαν τα παλιά...(Χαρούλα Αλεξίου)

...με έναν μαγικό τρόπο ξυπνούν συναισθήματα και μνήμες ξεχασμένες, αλλά αγαπημένες!! Γλύκανες την μέρα μου Theoritike...

Ανώνυμος είπε...

πολλες φορες γραφω,για να εκφρασω τα συναισθηματα μου...μονο για μενα...αντι να τα πω καπου τα γραφω...φοβερο συναισθημα...αδειαζεις...θυμασαι την καθε λεπτομερια...νοσταλγεις,σκεφτεσαι,ρωτας...χωρις να περιμενεις απαντηση...ωραιο αρθρο θεωρητικε!θα χαρω να μας γραψεις και ενα απ τα γραμματα σου...!ετσι οπως μονο ο μιλαν κ ο νικος ξερουν!!!!

clauss είπε...

Έτσι είναι ! Γράμματα που μας θυμίζουν εικόνες απο παλιά ! Mουσικές που μας φέρνουν στο νού χρώματα, πίνακες που συνδιάζονται τέλεια με συγκεκριμένες μουσικές και όλα αυτά, τα ίδια πολλές φορές , να δένουν τέλεια με περασμένες, διαφορετικές εμπειρίες, του καθενός απο εμάς ! Δεν είναι περίεργο...?

Το γράμμα είναι μια μορφή λογοτεχνίας , είναι κάτι σαν τις ταινίες μικρού μήκους πρίν το κυρίως έργο.
Αλλά ξέρεις κάτι ρε φίλε νοσταλγώ και στενοχωριέμαι ... και θα σου πώ γιατί! Για 2 λόγους...

Ο πρώτος... Πολλά απο αυτά τα γράμματα έφτασαν αργά (οχι τα δικά σου), ή δεν έφτασαν καθόλου...
Ο δεύτερος? Θα στον πώ μετά ...
Ο τρίτος πρώτα, αν και δεν τον είχα προβλέψει. Τα γραφόμμενα του καθενός ξεκινούν απο σκέψεις, απο σκέψεις ξεκινούν και οι ανομολόγητες εξομολογήσεις μας , κάθε είδους, ναι μιλάω για αυτές που μένουν σκέψεις ενώ θα έπρεπε να γίνουν λέξεις!
Ο τρίτος λόγος? ή μάλλον ο δεύτερος...
Πες μου πως γίνεται να βρώ ένα γράμμα που να μου θυμίζει το μέλλον , να μου φέρνει στο νου όμορφες στιγμές που θα περάσω, ένα εισητήριο ίσως...! Ναι θα μπορούσε !

τι να πω σε κούρασα μάλλον , φεύγω να σκεφτώ την επόμενη περιπέτεια του επιθεωρητή clauss...

MΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ!

Ανώνυμος είπε...

Γράμματα γράμματα χιλιάδες γράμματα,χιλιάδες αναμνήσεις!!!
Όλα ήταν πιο ρομαντικά πριν από 10 χρόνια!!! έφυγαν όμως και δεν θα ξαναγυρίσουν...

simon veis είπε...

συμφωνώ.. σε λίγο θα ξεχάσουμε και να γράφουμε !πρόβατα θα γίνουμε ,μ'αυτή την απλοποίηση των πάντων..προκαλούν απλοποίηση της σκέψης και έλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας ..
οσο για τα γράμματα τα σκίσεις δεν τα σκίσεις ,σημασία έχουν αυτά που αισθάνεσαι για τον αποστολέα ,για την στιγμή,και το παρελθόν ..το οποίο δεν σβήνει, υπάρχει και χωρίς γράμματα .Άσε που το παρελθόν είναι που μας ορίζει , είμαστε ότι ζήσαμε ,ότι κάναμε ,οτι είπαμε ,ότι αγαπήσαμε,ότι ονειρευτήκαμε ,οτι γράψαμε..είμαστε ο χρόνος που διαθέσαμε για το οτιδήποτε ...και ειναι ωραία εμπειρία!
καλήμερα θεωριτικέ καλημέρα σ΄όλους !

hello kitty είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την άποψή σου περί γραμμάτων και κυρίως το πόσο έμφαση δίνουν στα λόγια που θες να μοιραστείς...
είμαι λάτρης του γραπτού λόγου! Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να εξωτερικεύω προπαντώς τα πολύ προσωπικά μου συναισθήματα. Εδώ και πολλά χρόνια εκφράζομαι καλύτερα όταν γράφω σε ένα χαρτί αυτό που νιώθω, χαρίζοντας στα συναισθήματά μου έναν πιό σοβαρό και στιβαρό τόνο!
Γενικά τα γράμματα είναι αυτά που 'μένουν' για πάντα χαραγμένα στην ψυχή μας και όχι τα λόγια. Ακόμα περισσότερο τα ερωτικά γράμματα που αφήνουν πίσω τους ένα ύφος μυστηρίου και πόθου που μένει ανεξίτηλος σε κάθε καρδιά...

hello kitty είπε...

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με την άποψή σου περί γραμμάτων και κυρίως το πόσο έμφαση δίνουν στα λόγια που θες να μοιραστείς...
είμαι λάτρης του γραπτού λόγου! Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να εξωτερικεύω προπαντώς τα πολύ προσωπικά μου συναισθήματα. Εδώ και πολλά χρόνια εκφράζομαι καλύτερα όταν γράφω σε ένα χαρτί αυτό που νιώθω, χαρίζοντας στα συναισθήματά μου έναν πιό σοβαρό και στιβαρό τόνο!
Γενικά τα γράμματα είναι αυτά που 'μένουν' για πάντα χαραγμένα στην ψυχή μας και όχι τα λόγια. Ακόμα περισσότερο τα ερωτικά γράμματα που αφήνουν πίσω τους ένα ύφος μυστηρίου και πόθου που μένει ανεξίτηλος σε κάθε καρδιά...