7.9.09

H αλήθεια είναι...

...ότι, τα τελευταία χρόνια το marketing της πολιτικής και οι τρόποι προώθησης των μηνυμάτων της, έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά και αναπόφευκτα, ακολουθούν τους ρυθμούς ανάπτυξης της σύγχρονης αγοράς.

Στη χώρα μας, μέχρι την νεο-Παπανδρεϊκή εποχή του ΠΑΣΟΚ (για τον Γιώργο μιλάμε), το σκηνικό στη πολιτική διαφήμιση και στα μέσα αυτής άλλαξε 180 μοίρες...

Οι τακτικές άλλαξαν και το ρόλο των διαφημιστικών εταιρειών και των πολλών εκκατομυρίων πήρανε περισσότερο τα ίδια τα κόμματα, που στελεχώθηκαν με νέους ανθρώπους, γνώστες της τεχνολογίας και της "καθαρής" - ευθείας επικοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά και με άλματα αλα... Μάικ Παόυελ, άφησε πίσω Ν.Δ. και διαφημιστικές ομάδες "αρπακτικών". Από το, σχεδόν μονοπώλιο των ad. "κυβερνήσεων", Σεριάτου (Ashley & Holmes) και Κοτιώνη (Bold Ogilvy) και τα μαγικά πλάνα του Μπιρσίμ... περάσαμε στην απλή συμμετοχή αυτών, στις κατευθύνσεις των εσωτερικών μηχανισμών των κομμάτων και των τμημάτων marketing και επικοινωνίας, που έχουν δημιουργηθεί πλέον, εντός αυτών.

Τα "νέα ήθη" και ανάγκες...επιβάλλουν, σήμερα, WEB TV, Chat Forums, Fan Pages & Profiles σε Facebook. Twitter, Skype, my space & MSN.

Προχθές στη σελίδα μας στο twitter, λάβαμε ένα direct μήνυμα για συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα, από το κυβερνόν κόμμα. Η απάντησή μας (με direct message), ήταν αρνητική και αρκετά επικριτική, σχετικά με την απώλεια της ευκαιρίας για αλλαγή τα τελευταία 5 χρόνια και της πλήρης απαξίωσης του πολίτη και των προβλημάτων της καθημερινότητας του. 25 λεπτά μετά, με οριακά απολογήτικό ύφος, μας ήρθε απάντηση, που λίγο ή πολύ έλεγε, ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην απογοητεύσουν ξανά τους Έλληνες και θα σταθούν δίπλα στον κάθε πολίτη για τα προβλήματα της καθημερινότητάς του με γνώμονα πάντα, το συμφέρον της πατρίδας μας.

Μας εντυπωσίασε! Πραγματικά! Ήταν η πρώτη φορά, που...υπήρχε κάποιος...στην άλλη άκρη της γραμμής... Ήταν η πρώτη φορά, που με τέτοια ταχύτητα απάντησαν συγκεκριμένα και επι του θέματος, στον πολίτη, που θυμούνται βέβαια μόνο προεκλογικά, αλλά...απάντησαν. Αλήθεια ή ψέματα...δεν το εξετάζουμε τώρα.

Από την άλλη, σε όλα τα forums, σε όλους αυτούς τους διαδικτυακούς τρόπους επαφής, όπου κι αν έκανες search για πολιτικά πρόσωπα, θα έπεφτες πάνω στις σελίδες του Γιώργου Παπανδρέου. Μπορεί ο καθένας να τον κατηγορήσει για οτιδήποτε, αλλά όχι για την ικανότητά του, τη γνώση και τη συμμετοχή του, στη νέα τεχνολογία. Και αυτό φαίνεται πως το πέρασε και στα νέα spots του ΠΑ.ΣΟ.Κ (δείτε τα links παρακάτω), που έχουν και άλλο χρώμα...και άλλο στυλ! Πραγματικά πολύ καλά, με άμεσα μηνύματα και ξεκούραστα σε ήχο και μάτι.

Για τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα αναφερθούμε καν...αφού νομίζουν ότι ο λαϊκισμός (για Κ.Κ.Ε και ΛΑ.Ο.Σ μιλάω κυρίως), είναι ταυτόσημος με τα ακαλαίσθητα μηνύματα και το "αρχαίο" (ουτε καν 70's) branding & styling.

Σε πιάνει μελαγχολία μόνο που τους βλέπεις... Ακόμα και στο επιλεκτικά απλό ντύσιμό τους, που θυμίζει Αυλωνίτη (βλ. Καρατζαφέρη) και Βασιλειάδου (βλ. Αλέκα). Έβλεπα τον Καρατζαφέρη στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη με "πλάτη" (backdrop), ενα βλαχο-ξεθωριασμένο μήνυμα και μπροστά κάτι λουλούδια από νεκροταφεία. ΗΜΑΡΤΟΝ λέω... Εντάξει ρε φίλε... Δεν έχετε λεφτά (και καλά- μην το αναλύσομε κιόλας), αλλά θα μπορούσατε να έχετε γούστο!

Για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή όπως αλλιώς θέλουν...λυπάμαι να μιλήσω, γιατί κατάφεραν πλέον να μην ύπάρχουν πουθενά. Mediaκα βέβαια, πέσανε εκ των έσω (και τα καταφέρανε), να φάνε το μεγάλο τους "όπλο" που ακούει στο όνομα Τσίπρας, ο οποίος, επί των "καθαρών" ημερών του, προσπάθησε κι έδειξε ένα άλλο, πιο σύγχρονο πρόσωπο της αριστεράς, από τις αφίσες του...μέχρι τα spots!

Η αλήθεια είναι... ότι οι εποχές αλλάζουν... Το ίδιο κι εμείς... Ας το καταλάβουν αυτοί που θέλουν να τους ακολουθήσουμε, αφού σε μια "illustration" κοινωνία που ζούμε, η εικόνα (καλώς ή κακώς) έχει ρόλο πρωταγωνιστή!


Δείτε εδώ, τα πρώτα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

http://www.youtube.com/watch?v=L_m6A3vPxU0

http://www.youtube.com/watch?v=x0HhloGmpzI&feature=SeriesPlayList&p=D7EB51AC8278ADCB

http://www.youtube.com/watch?v=1Ty6F3RNNtc&feature=SeriesPlayList&p=D7EB51AC8278ADCB&index=2

4 σχόλια:

giannaros_g είπε...

συμφωνούμε απόλυτα στην αισθητική ανάλυση. Η αισθητική όμως είναι το πιο υποκειμενικό πράγμα και πολιτικώς από τα πιο ύπουλα, διότι η ξεπερασμένη αιθητική - όπως γλαφυρά περιγράφεις την αιθητική ΚΚΕ και ΛΑΟΣ - αγγίζει περισσότερο τα κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα στα οποία απευθύνεται.
Σκέψου την Αλέκα ή τον Καρατζαφέρη με ένα mac book στο χέρι να δείχνουν το πρόγραμμά τους στους ψηφοφόρους τους. Θα έχαναν το 30% της δύναμής τους.Σίγουρα. Θα καταηγορούνταν ως "τεχνοκράτες", 'νεωτεριστές" "αμερικανάκια"..
Για αυτό πιστεύω πως τα web 2.0 like τηλεοπτικά σποτς του Πασοκ είναι ρίσκο..τι άποψη άραγε θα έχουν αυτά για τον παππού και τη γιαγιά του ΚΑΠΗ Καρδίτσας?

Ανώνυμος είπε...

Η αισθητικη ειναι κατι σχετικο για ολους μας

Το θεμα κατ' εμε ειναι αν εχουμε φτασει στο σημειο να δινουμε την ψηφο μας λογω της εικονας που μας πουλανε.

Η σχεση πολιτη με πολιτικο ειναι αμφιδρομη. Χρειαζεται υπευθυνους πολιτες για να εχεις υπευθυνους πολιτικους (κ πολιτικη). Δεν γινεται αλλιως, δυστυχως! Για την οποια κατασταση βρισκομαστε σημερα εχουμε ολοι μας ευθυνη, οχι μονο "αυτοι" στην βουλη.

Οταν φτανουμε στο σημειο να μιλαμε για το κοστουμι ή το ταγερ που φοραει ο/η πολιτικος αρχηγος ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ (γιατι στο χαβαλε σιγα μην το αφησουμε ασχολιαστο) λες και παμε να επιλεξουμε τον πιο ωραιο, τον πιο "in" κλπ κλπ συγνωμη αλλα καλα να παθουμε...

Προσωπικα εχω επιλεξει που θα δωσω την ψηφο μου και δεν με ενδιαφερουν τα σποτ και οι καμπανιες κανενος. Και δεν θελω να δεχθω οτι υπαρχουν νοημονες πολιτες, ασχετα με τα πολιτικα τους πιστευω, που περιμενουν αυτες τις 30 μερες για να δουν τι θα κανουν. Που ζουσαν πριν?????

dimitra είπε...

prokyptei kse8ara apo ta sxolia olon sas oti den exete ais8itiki. mono an exete dei to pano tou karatzaferi se ktirio stin kifissias sto chalandri tin periodo ton evroeklogon, mporeite na milisete gia techni!

ennoeitai plaka kano! itan tromaktiko to pos se koitouse. itan toso megalo, kai apeilitiko to vlema tou, pou enio8es oti iksere tin megalyteri amartia sou (glyko kata tin diarkeia diaitas, one night stand se monimi sxesi, klp) kai se eixe idi katadikasei na zeis stin kolasi...

ektos apo elaxistes eksaireseis den nomizo oti 8a allaksei i ais8itiki oute fetos.

oso gia facebook, twitter klp., kala na einai oi diafimistikes. akomi an kai apo 8ema technology to pasok deixnei mia pio freskia dia8esi, min ksexnate tin filo-usa nootropia tou proedrou

Ανώνυμος είπε...

Δεν αφήνετε τον Καρατζαφέρη και την Αλέκα στην ησυχία τους και να δούμε πως θα αδειάσουμε από τους λαθρομετανάστες, λέω εγώ...! ΄Εξω όλοι τους!!!