20.1.09

«Εξπρές του μεσονυκτίου» για έναν Έλληνα στην Ταϊλάνδη!

Αναδημοσίευση από το e-tipos.com... ΗΜΑΡΤΟΝ θα πουμε εμείς!
Εφιαλτική παράταση στο δράμα που ζει από τον Αύγουστο σε φυλακή της Μπανγκόκ ο Ελληνοαυστραλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Χάρης Νικολαΐδης έδωσε χθες δικαστήριο της Ταϊλάνδης, καταδικάζοντάς τον σε τριετή κάθειρξη για προσβολή της μοναρχίας.
«Νιώθω σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ότι όλο αυτό είναι ένα κακό όνειρο, κάποια στιγμή θα ξυπνήσω και όλοι σας θα έχετε εξαφανιστεί», δήλωσε ο 41χρονος ομογενής, με δάκρυα στα μάτια, στην αίθουσα του ποινικού δικαστηρίου όπου προσήχθη σιδεροδέσμιος.
Το «λάθος» του ήταν μία παράγραφος που περιλαμβάνεται στο μυθιστόρημά του «Αληθοφάνεια», το οποίο εκδόθηκε το 2005 σε 50 αντίτυπα και πούλησε μόλις επτά. Αναφέρεται στη σκανδαλώδη ερωτική ζωή ενός μυθιστορηματικού πρίγκιπα. Οι εισαγγελικές αρχές της Ταϊλάνδης θεώρησαν πως «φωτογράφιζε» τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Μπανγκόκ.
Πέρυσι την άνοιξη εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του συγγραφέα για προσβολή της μοναρχίας, που επισύρει μέχρι και 15ετή φυλάκιση στην ασιατική χώρα, όπου ο 81χρονος βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι θεωρείται ημίθεος ως εγγυητής της σταθερότητας. Ο Νικολαΐδης δεν το γνώριζε.
Τον Αύγουστο επέστρεψε στην Ταϊλάνδη, όπου το 2003-2005 δίδασκε Αγγλική Φιλολογία σε πανεπιστήμιο, και συνελήφθη στο αεροδρόμιο. Εκτοτε ζει έναν εφιάλτη.
«Εχω υποστεί ανείπωτα μαρτύρια», δήλωσε λακωνικά χθες, επαναλαμβάνοντας πως δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τη μοναρχία. Ομολόγησε, ωστόσο, ενοχή για να καταδικαστεί στην ελάχιστη ποινή και δεν έχει το δικαίωμα έφεσης.Ο αδελφός του Φώτης, ο οποίος τον έχει επισκεφτεί στο κελί, περιγράφει εικόνες που θυμίζουν την ταινία «Εξπρές του Μεσονυχτίου».
Επί μέρες ο Χάρης Νικολαΐδης κοιμόταν στο πάτωμα με μια κουβέρτα, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους κρατούμενους, όπως του διηγήθηκε. Κάποιοι έπασχαν από φυματίωση. Ένας πέθανε δίπλα του, εκλιπαρώντας για φάρμακα, και αφέθηκε εκεί επί ένα 24ωρο.
«Η ετυμηγορία μάς άφησε άναυδους», δηλώνει συγκλονισμένη από το σπίτι της οικογένειας στη Μελβούρνη η μητέρα τους, Δέσποινα, που απευθύνει έκκληση στο βασιλιά να απονείμει χάρη στο γιο της.

1 σχόλιο:

clauss είπε...

www.harrynicolaides.com

καλημέρα , στο εν λόγω site γίνεται συλλογή υπογραφών μήπως βοηθήσουμε ...